"Komatsu magyarországi targoncák
Komatsu targonca értékesítés, szerviz, alkatrész"
Email email: info@atargonca.hu telefon telefon: 06 1 402 42 22

Targonca akkumulátor karbantartás

Hogyan ellenőrizzük a targonca akkumulátort?

A dízel vagy gázüzemű targoncák szennyezik a levegőt épületen belül, ellentétben az akkumulátorral hajtott elektromos targoncákkal.


Elektromos targonca

A targoncákat külső és belső terekben egyaránt alkalmazzák. Az épületek légszennyeződésének az elkerülésére az ipari akkumulátorok kínálnak megbízható energiaforrást a targoncák számára. A meghajtó targonca akkumulátorokat az autóakkumulátoroktól, valamint a mezőgazdasági és az építőiparban használt gépeknél használt akkumulátoroktól eltérően úgy tervezték, hogy egy feltöltést követően 80%-osan lemerüljön, mielőtt újra feltöltik. A töltés váltakozó felvételét és leadását nevezik ciklusnak. Sok ilyen ciklust követően rendszerint problémák adódnak. Ezek némelyike tartós, másokat a kezelő is javíthat. A probléma jellegétől függetlenül a targonca akkumulátor hibaelhárítása nem bonyolult eljárás.

Akkumulátor mérés

Targonca akkumulátor ellenőrzés, karbantartás lépései – a rendszeres szervizelés

Mielőtt bármilyen karbantartást végeznénk, ellenőrizzük a targonca akkumulátort. Ellenőrizzük a gyártás és az utolsó szervizelés dátumát. Nézzük meg, nincs-e szivárgás az akkumulátorház lezárásainál vagy a betöltőnyílások sapkáinál. Nézzük meg nem rongálódtak-e meg a töltőcsatlakozások vagy az akkumulátorház. Húzzuk szét a töltéscsatlakozót a biztonság kedvéért. Egy csípőfogó segítségével vegyük le a betöltőnyílásokról a sapkákat és ellenőrizzük az elektrolit folyadék szintjét. A folyadéknak el kell lepnie az akkumulátor lemezeket. Amennyiben nem ez a helyzet, öntsünk ioncserélt vagy desztillált vizet a betöltő nyílásokba, amíg az a lemezeket el nem lepi, de töltsük magasabbra. A töltéskor megnő a vízszint térfogata, kibugyoghat, és a targonca akkumulátor házba kerülő sav komoly korróziót okozhat.

Akkumulátor ellenőrzés

Amennyiben automata vízutántöltő rendszerrel van felszerelve a targonca akkumulátor, akkor is érdemes havonta egyszer ellenőrizni kézzel is az akkumulátorok elektrolit szintjét!

A fajsúlymérővel ellenőrizzük az elektrolit fajsúlyát. A kívánatos fajsúly az összes cella esetében 1,125 vagy nagyobb. A cellák közötti fajsúly eltérése 50 pont alatt kell, hogy legyen. Ha ennél nagyobb, le kell cserélni az akkumulátort. Ha az eltérés 50 ponton belül van, de némelyik cella fajsúlyértéke 1,125 alatt van, cseréljük le a betöltőnyílások sapkáit és töltsük fel az akkumulátort. Ha a gyenge cellák fajlagos sűrűsége nem éri el az 1,125-öt egy teljes feltöltést követően, cseréljük le a targonca akkumulátorát.

Vizsgáljuk meg az akkumulátort egy multiméterrel. A multiméter a targonca akkumulátor töltöttségét jelzi, vagy a töltés állapotát. Bár ez a teszt nem jelzi megbízhatóan az akkumulátor áramvezető kapacitását, a töltés állapotának ellenőrzése megbízhatóan jelzi a cellák és a csatlakozások belső károsodását. Ennek a tesztnek az elvégzéséhez először töltsük fel az akkumulátort teljesen. A multiméter kijelzőjét állítsuk DC-re. A pozitív csatlakozót érintsük a pozitív kimenethez, a negatívat pedig a negatívhoz. A multiméternek nagyobb voltszámot kell jeleznie, mint a targonca akkumulátor típusának. Például egy 24 voltos akkumulátornak 25,32 voltot kell kiadnia a teszten.
Töröljük szárazra az akkumulátort, kenjük be vazelinnel a csatlakozó sarukat.

Akkumulátor karbantartása

Ellenőrizzük a töltőt, annak kábeleit, csatlakozóit. Ha a töltőnk alkalmas úgynevezett kiegyenlítő töltésre, havonta egyszer alkalmazzuk. Amennyiben levegő keringetéses a rendszer, ellenőrizzük a levegőt szállító csövek nincsenek-e megtörve. Ha sűrűn ad a töltő hibajelzést, érdemes különös gonddal megvizsgálni a csatlakozókat, targonca akkut, esetleg szakszerviz segítségét kérni. A töltő dobozát ne bontsuk meg áramütés veszélye miatt!

Tölteni a targonca akkumulátort csak akkor javasolt, ha az 20%-ra lemerült. A hagyományos ólom akkumulátorok rossz tulajdonsága az úgynevezett memória effektus. Ha a targoncát többször félig lemerítve teszik fel tölteni, az akku "hozzászokik" és nem adja le az eredeti kapacitását. Ilyenkor érdemes egy szakszervizbe szállítani, ahol megfizethető költségért újraformázzák.

Olvassa el a "10 dolog, amit a targonca akkumulátor töltéséről tudni kell" című írásunkat, hogy biztosan a legkörültekintőbben járjon el a töltés során!

Arcvédő maszk, kesztyű és saválló munkásruha erősen ajánlott! A targonca akkumulátor karbantartása közben a dohányzás és a nyílt láng használata tilos!

Ha bármilyen kételye merülne fel a karbantartással, használattal kapcsolatban vegye fel velünk a kapcsolatot bátran és kérdezzen!


Komatsu szerviz

Online Hibabejelentés
Ha kisebb-nagyobb gondja, problémája adódott Komatsu targoncájával, vagy más típusú anyagmozgatójával, töltse ki online hibabejelentő űrlapunkat. Felkeressük Önt, hogy márka független szervizünk segítsen a hiba javításában!
Hibabejelentés
Ajánlott termékek

Tisztelt látogató!

Akciós BAOLI

A promóciós kód akció a mai napon ( 2015.05.13.) megszűnt.

Az akcióval kapcsolatosan rendelést 2015.05.15 ig fogadunk el.
Rövidesen új akcióval jelentkezünk.

Addig is kérje ajánlatunkat Yale vagy Utilev targoncával kapcsolatosan bármelyik elérhetőségünkön.

Kérje ajánlatunkat!
Komatsu targoncáink széles választékban elérhetőek, akár új, akár használt érdekli Önt! Targoncák szervize és javítása, valamint alkatrészek kapcsán is kérje ajánlatunkat! Ajánlatkérés
Visszahívjuk!

Ha kérdése van bármilyen emelőgéppel kapcsolatban, hibát jelentene be, vagy szeretné ajánlatunkat kérni, munkatársunk visszahívja Önt.

Köszönjük!
Munkatársunk rövidesen felveszi Önnel a kapcsolatot

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy naprakész híreinket, új akcióinkat és ajánlatainkat a leggyorsabban eljuttathassunk Önhöz.

Köszönjük!
Hírlevél jelentkezését fogadtuk
QR kód
Olvassa be telefonjával QR kódunkat, hogy elérhetőségeink mindig kéznél legyenek mobiljában!

QR kód

Minden jog fenntartva © Pagátgold Zrt. 1991-2014.Adatvédelem | Felhasználási feltételek | Oldaltérkép | Impresszum